Quiche met snijbiet, jonge bieten en geitenkaas.

Quiche met snijbiet, jonge bieten en geitenkaas.

Gerecht voor 4 tot 6 personen.
Ingrediënten:

Deeg:
– 75 gr koude boter
– 75 gr koude roomkaas
– 200 gr bloem
– 1 tl bakpoeder
– 1 el azijn
– 1/2 tl zout

Vulling:
– 1 bosjes jonge bieten met blad
– 750 gr snijbiet
– 3 eieren
– 150 gr zachte geitenkaas
– 1 citroen
– 50 gr geraspte oude of belegen kaas

Crumble:
– 30 gr havervlokken
– 25 gr (blanke) hazelnoten
– 1 tl tijm
– 1 of 2 teentjes knoflook
– 2 el honing

– 1 bakblik (28 cm) bekleed met bakpapier.
– 1 keukenmachine (blender).

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd voor het deeg  de boter en roomkaas in blokjes en zet ze daarna ongeveer een half uur in de koelkast om op te stijven.
Wrijf met je vingertoppen snel de boter en roomkaas door de bloem zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
Doe nu het bakpoeder, water (1 el), de azijn en een halve tl zout erbij en kneed alles door tot een soepel deeg.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de springvorm mee te bekleden.
Bekleed de springvorm met het deeg en zet deze daarna tot gebruik in de koelkast.
Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook.
Snijd het blad van de jonge bieten en hou dit apart, was daarna de knollen goed onder de kraan.
Snijd de knollen in kwarten en kook ze ongeveer 10 min.
Giet ze af en laat uitlekken. Verwijder de schil.
Was intussen het snijbiet blad en snij dit in stukken, doe dit ook met het blad van de bieten.
Breng de snijbiet en bietenblad met aanhangend vocht aan de kook met een deksel op de pan. Roer even door tot alle bladeren zijn geslonken en giet het daarna af door een zeef.
Druk met een pollepel er zoveel mogelijk vocht uit.
Voor de vulling: klop de eieren met geitenkaas los in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en meng de geraspte kaas en het gesneden snijbietblad erdoor.
Verdeel de bieten en het bietenblad over de deegbodem en giet daarna de vulling er bovenop. Druk als dat nodig is de vulling met een lepel tussen de bieten.
Voor de crumble: maal alle ingrediënten in de keukenmachine en strooi deze over de taart.
Bestrooi de taart naar smaak met peper uit de molen.
Bak nu de taart in het midden van de oven in +/- 40 minuten gaar.

Eet smakelijk

print