Bloemkoolsoep

Nodig:
1 kleine bloemkool
visfond of gevogeltefond (eventueel bouillon van tabletten)
peper, zout en evt.nootmuskaat
1 bakje rivierkreeftjes à 100 gram
100 ml slagroom
1 eetlepel gehakte peterselie

Voorbereiden:
Maak de bloemkool schoon en snij deze in kleine roosjes.
Doe de fond erbij en zoveel water dat de bloemkool net niet onder staat. Breng de bloemkool aan de kook. (Eventueel met bouillon van tabletten).
Laat de soep plm. 10 – 15 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg de slagroom toe en mix alles nog even door. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel een mespunt nootmuskaat.

Bereiden:
Doe de rivierkreeftjes in de kommen of borden (hou er een paar achter als garnering). Giet de hete soep erover en garneer met peterselie en de overgebleven rivierkreeftjes.
Een overheerlijke dinersoep

 


Courgette gevuld

Nodig:
1 ui
1 teentje knoflook
15 g boter
1 courgette
zout
citroensap
150 gehakt half om half
koffiemelk
zout, peper
½ theelepel Italiaanse kruiden
paprikapoeder
1 eetlepel tomatenketchup
peterselie
2 tomaten

Bereiden:
De ui en de knoflook pellen en fijn snipperen. De boter onafgedekt 1 minuut op 600 watt verwarmen. De ui en de knoflook door de boter scheppen en onafgedekt 2 minuten verwarmen op 600 watt.
De courgette wassen, in de lengte doormidden snijden, de helften tot ½ cm van de rand met een lepeltje uithollen en de binnenkant met wat zout bestrooien en met citroensap besprenkelen. De courgettehelften op de ui in de schaal leggen en de courgette afgedekt 7-8 minuten op 600 watt. Intussen het gehakt vermengen met wat koffiemelk, de kruiden en de tomatenketchup. Het gehakt moet aan de vochtige kant zijn. De courgette met het gehakt vullen en de courgette afgedekt nog ca. 5 minuten op 360 watt verwarmen. Vlak voor het serveren de schotel garneren met de peterselie en opdienen met plakjes tomaat.

 


Dadelkoek met walnoten

Nodig:
400 g. meel
200 g. suiker
100 g. honing
300 g. boter of margarine
2 eieren
1/2 theel. bakpoeder
100 g walnoten, gedopt en grof gehakt
300 g. dadels, ontpit en in stukjes gesneden
evt. citroenrasp

Doen:
Meng bloem, suiker, bakpoeder en citroenrasp. Voeg stukjes boter of margarine, honing en het ei toe en kneed een stevig deeg. Kneed er daarna de noten en dadels door. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het deeg over een ingevette lage springvorm of boterkoekbakblik en bak de koek in 20 tot 30 min. lichtbruin.

 


Eiersalade

Nodig:
8 eieren
2 kleine wortels
rasp van 2 sinaasappelen
2 eetl. mayonaise
6 takjes verse peterselie of 1 theel. gedroogde peterselie
2 theel. korianderzaad of 1 theel. korianderpoeder

Doen:
Eieren koken totdat ze hard zijn, schillen en in kleine stukjes snijden of malen. Wortels schoon maken en raspen op een grove rasp. Sinaasappels raspen op een fijne rasp. Alleen buitenste, oranje schil raspen. Het witte velletje tussen de schil en het vruchtvlees is bitter. Peterselie fijn hakken. De dunne steeltjes zijn ook lekker. Korianderzaad vijzelen of malen in een pepermolen. Alle ingrediënten mengen. Lekker op toast of warm brood.
Tip: Sinaasappels na het raspen persen. Maak er een frisse yoghurtshake van (zie sinaasappel-lassi).

 


Frambozenijs

Nodig:
500 g frambozen of diepgevroren frambozen
100 g agavesiroop of suiker
50 ml. crème de cassis
8 eetl. grapefruitsap
slagroom
verse munt

Doen:
Pureer de frambozen met de agavesiroop of suiker, crème de cassis en het grapefruitsap in de keukenmachine.
Klop nog circa een minuut tot een luchtig sorbetijs ontstaat.
Bewaar het ijs tot gebruik in de diepvries. Serveren met verse muntblaadjes en een royale toef slagroom.

 


Haverkoekjes

Nodig:
Neem voor een bakplaat (15 tot 20 kleine koekjes):

75 g. fijne havervlokken of havermout
4 eetl. tarwebloem
75 g. basterdsuiker
1/2 theel. bakpoeder
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
30 g. fijngehakte of gemalen gemengde noten
50 g. boter

Doen:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed er een samenhangend deeg van. Rol van het deeg 15 tot 20 kleine balletjes in je handpalm en leg deze met ongeveer drie centimeter tussenruimte op de ingevette bakplaat. Druk de balletjes een klein beetje plat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in 5 tot 10 min. lichtbruin bakken. Laat de koekjes afkoelen. Leg een paar koekjes op een bedje van hooi in je schoen voor pieten en het paard van de Sint. Deel en eet de overige koekjes lekker op met andere kinderen. Variatie met gemalen kokos: Vervang de noten door gemalen kokos of gebruik zowel noten als kokos voor extra lekkere koekjes.

 


IJsbergsla met ei en remouladesaus

Nodig:
1 krop ijsbergsla
4 eieren
4 augurken
2 uien
1 bosje verse dille of 2 theel. gedroogde dille
2 eetl. mayonaise
2 eetl. volle kwark
zeezout naar smaak
vers gemalen peper

Doen:
Eieren koken zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

 


Meloensmoothie

Nodig:
1 1/2 kop watermeloen
1 1/2 kop zoete meloen
2 limoenen (enkel het sap)
1 kop magere vanilleyoghurt
1 kop ijsblokjes

Doen:
De meloenen eerst pellen en in stukken doen.
Alles in de blender mixen.
Goed voor 4 glazen

 


Notencruesli

Nodig:
250 g korenvlokken (4 koren of bijv. havervlokken)
5 eetl. sesamzaad
50 g grof gehakte noten en pitten (bv. hazelnoten, amandelen, macademianoten; zonnebloem-, pompoen-, pijnboompitten etc.
5 eetl. honing of ahornsiroop
4 eetl. olie
50 g rozijnen

Doen:
Sesamzaad en noten licht roosteren. Honing en olie in een ruime koekenpan zachtjes verwarmen, goed roeren. Vlokken erdoor roeren. Even kort bakken. Daarna mengen met noten en sesamzaad en uitspreiden op een bakplaat. Op 150 graden middelste richel ongeveer 20 min. bakken. Steeds na 5 min. even omscheppen. Als het klaar is de rozijnen erdoor mengen. Bewaren in een schone, afsluitbare pot. 1 maand houdbaar.

 


Quinoaburgers

Nodig:
100 g quinoa
150 ml. water
1 eetl. olijfolie
1 potje of blikje witte bonen
50 g wortel, in kleine stukjes
50 g bleekselderij, in kleine stukjes
50 g ui, fijngesnipperd
1 eetl. fijngesneden peterselie
theel. kerrie
1 ei
2 eetl. broodkruimels (of paneermeel)
zout en peper

Doen:
Breng het water aan de kook en kook hierin de quinoa in ca. 15 minuten totdat het water is verdampt (volg aanwijzing op de verpakking.) Haal de pan van het vuur. Giet de bonen af, spoel ze af en prak ze fijn. Fruit ondertussen de wortel, bleekselderij en uiensnippers ca. 5 minuten in de olie. Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg broodkruim (of paneermeel) toe wanneer het mengsel te nat is. Vorm er met vochtige handen burgers van. Leg ze op een bord en zet ze nog even in de koelkast. Bak de quinoaburgers in een beetje olijfolie, ongeveer 4 minuten aan iedere kant. Bijvoorbeeld lekker met pitabroodje, salade en aïoli of tzatziki.

 


Rammenassalade

Nodig:
1 rammenas van ongeveer 200 g
1 eetlepel walnoten, gehakt
4 eetlepels olijfolie, fijnste kwaliteit (extra vergine)
1 koffielepel balsamicoazijn
Versgemalen zwarte peper en zout

Doen:
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne).
Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder.
Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout.
Breng het slaatje over in een kommetje dat met een deksel kan gesloten worden.

 


Tomaten-champignonsaus met vis

Nodig:
1kleine ui
3 th kerrie
40 g boter
40 g bloem
1 blikje tomatenpuree (klein)
Evt. nog wat verse tomaten (kleingesneden)
500 g kabeljauwfilet
1 bakje champignons (250 g) in schijfjes
1 visbouillontablet

Doen:
De boter smelten en de ui en kerrie hierin even zachtjes fruiten.
Bloem toevoegen en even laten garen.
Vervolgens tomatenpuree en tomaten toevoegen en nog even doorgaren.
Iets water toevoegen en alles tot een dikke saus koken.
In koekenpan een klontje boter smelten en de champignons smoren. Samen met het vocht bij de saus voegen.
Bouillontablet oplossen in de saus. Kabeljauw toevoegen en op laag vuur onder af en toe roeren gaar laten worden.
Saus afmaken met citroensap, zout, peper en fijngehakte peterselie.
Heerlijk met rijst en een salade.

Tip: Als u diepvriesvis gebruikt, dan minder vocht toevoegen, want tijdens het koken komt nog behoorlijk wat vocht vrij. Ook verse tomaten kunnen veel vocht loslaten, dus ook hier rekening mee houden.

 


Venkelsalade met olijven en paprika

Nodig:
2 venkelknollen
1 of 2 bosuitjes of preitje
12 zwarte olijven
evt. 2 tomaten
evt. 1 paprika
verse tijm en/of citroenmelisse, fijngeknipt

Dressing:
4 eetl. zure room
4 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap of azijn
peper en zout
1 theel. honing

Doen:
Snijd alle groente in fijne reepjes of stukjes en meng ze door elkaar.
Klop de dressing, meng deze met de kruiden door de salade en laat ze even intrekken voor het opdienen.

Variatie met gekookte venkel:
Kook de in stukjes gesneden venkel in een laagje water beetgaar en laat ze in een vergiet uitlekken.
Meng er de overige ingrediënten door en serveer.

Bron: Odin

 

Zoek een zomer recept