Groenselderijstamppot met spekjes en banaan

Nodig:
400 gram groenselderij
750 gram aardappelen
zout en versgemalen peper
1 ui
175 gram spekjes
1 banaan
25 gram boter
100 gram magere roomkaas
40 gram geschaafde amandelen

Doen:
Snijd de selderij in zeer smalle boogjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Snijd de banaan in stukjes en snipper de ui. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
Smelt de boter en bak de ui met de spekjes hierin op matig vuur 4 minuten.
Voeg de stukjes banaan toe en bak die even mee.
Giet het vocht van de aardappelen en de bleekselderij af, stamp ze fijn en roer het spekjes-mengsel en de roomkaas erdoor.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er op het laatste moment de amandelen door.

 


Haverkoekjes

Nodig:
Neem voor een bakplaat (15 tot 20 kleine koekjes):

75 g. fijne havervlokken of havermout
4 eetl. tarwebloem
75 g. basterdsuiker
1/2 theel. bakpoeder
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
30 g. fijngehakte of gemalen gemengde noten
50 g. boter

Doen:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed er een samenhangend deeg van. Rol van het deeg 15 tot 20 kleine balletjes in je handpalm en leg deze met ongeveer drie centimeter tussenruimte op de ingevette bakplaat. Druk de balletjes een klein beetje plat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in 5 tot 10 min. lichtbruin bakken. Laat de koekjes afkoelen. Leg een paar koekjes op een bedje van hooi in je schoen voor pieten en het paard van de Sint. Deel en eet de overige koekjes lekker op met andere kinderen. Variatie met gemalen kokos: Vervang de noten door gemalen kokos of gebruik zowel noten als kokos voor extra lekkere koekjes.

 


Linzensoep met saucijsjes

Nodig:
4 saucijsjes
1 ui
300 gram winterwortel
1 prei
300 gram knolselderij
60 gram gerookte spekreepjes
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
1.6 liter vleesbouillon
ca. 100 gram linzen (blik)

Doen:
Was de prei en snijd hem in ringen.
Bak de spekreepjes in een soeppan zachtjes aan.
Schep de plakjes worst erdoor en bak ze rondom bruin.
Schep de spekreepjes en worst op een bord en roerbak de groenten met de Provençaalse kruiden 3 à 4 minuten in het achtergebleven bakvet.
Voeg de bouillon en linzen met vocht toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Schep de spekjes en de worst door de soep en warm hem nog even goed door.
Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Bron: Lekker doen

 


Pompoensoep

Nodig:
1 kleine pompoen of een stuk van 1 kg (is dus inclusief pitten)
1,5 l groentebouillon (van tablet)
3 eetl. Olijfolie
350 g winterwortel, geschrapt en in stukken
2 uien, gepeld en in stukken
1 theel. chilipoeder
1 theel. gemalen komijn (djinten)
zout en versgemalen peper
125 ml demi crème fraîche
2 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries) of ½ eetl. gemalen koriander (ketoembar)

Voorbereiding:
Was de pompoen onder stromend water.
Halveer hem en schep de zaadjes uit het vruchtvlees.
Snijd de pompoen met schil (want deze is eetbaar) in stukken.
Verwarm de groentebouillon.

Doen:
Verwarm de olijfolie in een soeppan.
Bak hierin de pompoen, wortel en ui circa 5 minuten.
Schep regelmatig om.
Schep chilipoeder, komijn en zout en peper erdoor.
Giet de bouillon erbij en kook de soep in circa 20 minuten gaar. Pureer de soep.
Schep de crème fraîche erdoor en strooi de koriander erover.

 


Spruitjes met champignons

Nodig:
500 g spruitjes
150 g kastanjechampignons
100 g pancetta (of ontbijtspek)
2 sjalotjes
1 knoflookteen
1 flinke el mosterd
scheutje slagroom
zout & peper uit de molen

Doen:
Maak de spruitjes schoon.
Kook ze in gezouten water in ongeveer 10-12 minuten nét gaar, prik even na 10 minuten met een vork.
Knip of snij de pancetta in stukjes en bak zachtjes uit in een koekenpan of braadpan.
Pel en snipper de ui en doe erbij, samen met de knoflook uit de knijper.
Fruit zachtjes.
Snij de champignons in plakjes en voeg toe.
Laat alles 5 minuten zachtjes fruiten terwijl de spruitjes gaar koken.
Voeg op het laatst de mosterd toe en een scheutje slagroom. Roer goed door elkaar.
Giet de spruitjes af en schep erdoor.

Tip: lekker bij (herten)biefstukjes, saucijsjes, kip uit de oven.

 


Uientaart

Nodig:
Ca. 800 g (rode uien)
Scheut olijfolie
Zout, peper,
1 volle eetlepel bruine basterdsuiker
evt. klein scheutje rode port
mespunt tijm
1 rol bladerdeeg (koelvak ca. 230 g)
100 g geraspte belegen Goudse kaas
1 eidooier
200 g zachte geitenkaas

Doen:
Pel en snipper de uien.
Verwarm een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin op niet te hoog vuur de uisnippers zacht.
Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de basterdsuiker.
Fruit ca. 15 minuten tot de snippers zacht zijn.
Voeg eventueel halverwege een klein scheutje port toe.
Breng op smaak met tijm. Verwarm intussen de oven voor op 200-220 °.
Leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat. Prik een aantal malen met een vork in.
Roer de eidooier los en bestrijk hiermee de rand van het deeg (ca. 1,5 cm).
Bestrooi het deeg (ei-rand vrij laten) met de geraspte kaas.
Schep hierop het gefruite uimengsel. Bak de taart in de oven in ca. 20 minuten gaar.
Neem uit de oven en verkruimel de geitenkaas hierboven. Laat kort uitdampen en snijd in punten.

Bron: Jannie van der Heyden

 


Winterpostelein stamppot

Nodig:
200 gram winterpostelein
600 gram aardappele
scheutje halfvolle melk
1 teentje knoflook
1 middelgrote ui
1 eetlepel mosterd groente bouillonpoeder naar smaak
40 gram pittenmix (bijvoorbeeld pompoen- en pijnboompitten)
150 gram geraspte oude kaas

Doen:
Was de winterpostelein. Kook de aardappels en stamp ze fijn met een stamper, voeg een scheutje halfvolle melk toe.
Snijd de ui in kleine stukjes en bak totdat ze glazig worden.
Voeg de knoflook toe en fruit de knoflook. Voeg hierna een eetlepel mosterd toe en breng op smaak met bouillonpoeder.
Rooster de pittenmix in een pan en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. Doe het ui-knoflook-pittenmixmengsel door de puree en warm de puree even op.
Voeg de winterpostelein toe en roer als laatste de geraspte kaas er doorheen.

 


Zuurkoolschotel met ham en banaan

Nodig:
1 kilo aardappelen
boter, melk
1 pakje zuurkool
2 bananen
4 plakken ham
1 blikje ananas of ½ verse ananas
20 g boter
20 g bloem
2 dl melk
75 g geraspte kaas
1 th worchestershiresaus
Zout, peper, nootmuskaat
kneepje citroensap

Doen:
Zet de zuurkool op en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Zet de aardappelen op, kook ze gaar en maak met melk, een klontje boter, wat zout, peper, nootmuskaat een smeuïge puree.
Snijd de bananen in de lengte in tweeën en bak ze kort in een klontje boter. Wikkel de banaan daarna in een plak ham.
Beboter een ovenschaal.
Leg eerst de zuurkool er in, met daarover de stukjes ananas.
Leg dan de in ham gewikkelde banaan er op (bij een ronde schaal bijv. in stervorm).
Strijk daarop de aardappelpuree uit.
Maak een bechamelsaus van de boter, bloem en de melk en laat even garen. Doe er dan een gedeelte van de kaas door en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, citroensap en worch. saus. Giet deze saus over de aardappelpuree en bestrooi met de rest van de kaas.
Laat de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C ongeveer 15 minuten gratineren.

 

Zoek een winter recept