Bloemkoolsoep

Nodig:
1 kleine bloemkool
visfond of gevogeltefond (eventueel bouillon van tabletten)
peper, zout en evt.nootmuskaat
1 bakje rivierkreeftjes à 100 gram
100 ml slagroom
1 eetlepel gehakte peterselie

Voorbereiden:
Maak de bloemkool schoon en snij deze in kleine roosjes.
Doe de fond erbij en zoveel water dat de bloemkool net niet onder staat. Breng de bloemkool aan de kook. (Eventueel met bouillon van tabletten).
Laat de soep plm. 10 – 15 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg de slagroom toe en mix alles nog even door. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel een mespunt nootmuskaat.

Bereiden:
Doe de rivierkreeftjes in de kommen of borden (hou er een paar achter als garnering). Giet de hete soep erover en garneer met peterselie en de overgebleven rivierkreeftjes.
Een overheerlijke dinersoep

 


Champignon-kipragout

Nodig:
35 gram boter
35 gram bloem
gesnipperde ui
250 gram champignons
1 kipfilet
1 kippenbouillontablet
4 dl. water
zout, peper, nootmuskaat
whorcestershiresauce
klein beetje citroensap
peterselie
kookroom

Doen:
Champignons smoren in een klein beetje boter, afblussen met sherry of witte wijn en bijna droog laten koken.
De kipfilet in 4 dl. water met kippenbouillontablet in 10 min. garen
Boter smelten, bloem erbij en roux maken.
Kippenbouillon beetje bij beetje erbij. Champignons en kippenvlees toevoegen (de kip met een vork uit elkaar halen). Citroensap, worcestershiresauce, zout, peper en nootmuskaat toevoegen.
Tot slot peterselie en een scheutje kookroom.

 


Groenselderijstamppot met spekjes en banaan

Nodig:
400 gram groenselderij
750 gram aardappelen
zout en versgemalen peper
1 ui
175 gram spekjes
1 banaan
25 gram boter
100 gram magere roomkaas
40 gram geschaafde amandelen

Doen:
Snijd de selderij in zeer smalle boogjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Snijd de banaan in stukjes en snipper de ui. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
Smelt de boter en bak de ui met de spekjes hierin op matig vuur 4 minuten.
Voeg de stukjes banaan toe en bak die even mee.
Giet het vocht van de aardappelen en de bleekselderij af, stamp ze fijn en roer het spekjes-mengsel en de roomkaas erdoor.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er op het laatste moment de amandelen door.

 


Haverkoekjes

Nodig:
Neem voor een bakplaat (15 tot 20 kleine koekjes):

75 g. fijne havervlokken of havermout
4 eetl. tarwebloem
75 g. basterdsuiker
1/2 theel. bakpoeder
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
30 g. fijngehakte of gemalen gemengde noten
50 g. boter

Doen:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed er een samenhangend deeg van. Rol van het deeg 15 tot 20 kleine balletjes in je handpalm en leg deze met ongeveer drie centimeter tussenruimte op de ingevette bakplaat. Druk de balletjes een klein beetje plat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in 5 tot 10 min. lichtbruin bakken. Laat de koekjes afkoelen. Leg een paar koekjes op een bedje van hooi in je schoen voor pieten en het paard van de Sint. Deel en eet de overige koekjes lekker op met andere kinderen. Variatie met gemalen kokos: Vervang de noten door gemalen kokos of gebruik zowel noten als kokos voor extra lekkere koekjes.

 


Knolselderijsoep

Nodig:
250 gram knolselderij
1 kleine aardappel
wit van 1 prei
15 gram boter of margarine
1 takje verse tijm
1 takje rozemarijn
5 dl hete groentebouillon (van 1 tablet)
40 gram paddestoelen (naar keuze kastanjechampignons, grotchampignons, shii-take, cantharellen, eekhoorntjesbrood )
1/2 dl koksroom

Doen:
Snij een dikke plak van de knolselderij en schil de plak.
Weeg 200 gram schoon af en snij de knolselderij in blokjes.
Schil de aardappel en snij deze in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen.
Smelt de boter of margarine in een magnetronbestendige maatkan of schaal met een inhoud van 2 liter, onafgedekt, 30 seconden. ‘ Bak’ hierin de prei, knolselderij en aardappel 2 minuten aan, ca. 750 watt.
Voeg de tijm en rozemarijn toe en schenk de bouillon erbij.
Breng alles aan de kook en laat de groenten gaar worden, afgedekt, 6-7 minuten, ca. 525 watt.
Pureer en zeef de soep.
Maak intussen de paddestoelen schoon met een champignonborsteltje of met keukenpapier en snijd ze vervolgens in plakjes.
Voeg de paddestoelen aan de soep toe en laat deze nog 2 minuten zachtjes koken, afgedekt, ca. 750 watt.
Voeg de laatste minuut al roerende de koksroom toe.
Mocht je de soep te dik vinden, voeg dan nog wat bouillon toe.

 


Linzensoep met saucijsjes

Nodig:
4 saucijsjes
1 ui
300 gram winterwortel
1 prei
300 gram knolselderij
60 gram gerookte spekreepjes
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
1.6 liter vleesbouillon
ca. 100 gram linzen (blik)

Doen:
Was de prei en snijd hem in ringen.
Bak de spekreepjes in een soeppan zachtjes aan.
Schep de plakjes worst erdoor en bak ze rondom bruin.
Schep de spekreepjes en worst op een bord en roerbak de groenten met de Provençaalse kruiden 3 à 4 minuten in het achtergebleven bakvet.
Voeg de bouillon en linzen met vocht toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Schep de spekjes en de worst door de soep en warm hem nog even goed door.
Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Bron: Lekker doen

 


Notencruesli

Nodig:
250 g korenvlokken (4 koren of bijv. havervlokken)
5 eetl. sesamzaad
50 g grof gehakte noten en pitten (bv. hazelnoten, amandelen, macademianoten; zonnebloem-, pompoen-, pijnboompitten etc.
5 eetl. honing of ahornsiroop
4 eetl. olie
50 g rozijnen

Doen:
Sesamzaad en noten licht roosteren. Honing en olie in een ruime koekenpan zachtjes verwarmen, goed roeren. Vlokken erdoor roeren. Even kort bakken. Daarna mengen met noten en sesamzaad en uitspreiden op een bakplaat. Op 150 graden middelste richel ongeveer 20 min. bakken. Steeds na 5 min. even omscheppen. Als het klaar is de rozijnen erdoor mengen. Bewaren in een schone, afsluitbare pot. 1 maand houdbaar.

 


Oesterzwammen met pasta en taugeh

Nodig:
2 bakjes oesterzwammen
1 portie roerbakgroenten
2 flinke uien, gesnipperd
evt. 2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 theel. Provençaalse kruiden
peper en zout
4 eetl. (zure) room

Doen:
Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Bak in stukjes gesneden oesterzwammen met ui, knoflook, peper en zout in olie mooi zacht en lichtbruin en roer er op het laatst de (zure) room door. Roerbak ondertussen de roerbakgroenten in een andere pan beetgaar. Voeg Provençaalse kruiden aan de groenten toe en schep, als ze beetgaar zijn, de gekookte pasta er door. Maak op smaak met peper en zout. Serveer de pasta met groenten met het oesterzwammengsel erbij of er bovenop. Variatie ovenschotel: Heerlijk en gemakkelijk is het om de groente- en oesterzwammengsels een aantal uren van tevoren klaar te maken, deze mengsels door elkaar te roeren en in een ovenschaal te scheppen. Dek de schotel naar wens af met plakken kaas. Zet de schotel een half uur voor de maaltijd in de voorverwarmde oven en laat goed doorwarmen. Het gerecht wordt voller van smaak als het een paar uur van tevoren klaargemaakt is.

 


Pastinaak met wortel uit de oven (geroosterd)

Geroosterde-pastinaak-met-wortel-200Nodig:
3 pastinaken
250 gram wortelen
500 gram kruimige aardappelen
4 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook / 2 theelepels tijm
1 stukje gerookt ontbijtspek en 1 pakje feta of geitenkaas kaas in blokjes

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Schil de pastinaken en winterpeen, halveer in de breedte en snijd in de lengte in staafjes.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Boen de aardappelen schoon, snijd in partjes en leg tussen de groenten op de bakplaat.
Doe de olie in een hoge kom met de knoflook en tijm. Pureer met de staafmixer.
Verdeel over de aardappelen en groenten en bak in ca. 35 minuten in de hete oven.
Snijd ondertussen het spek in plakjes en bak in 5 minuten uit. Schep met het bakvet na 25 minuten oventijd tussen de groenten op de bakplaat.
Verdeel de aardappelen, groenten en spek over een platte schaal en bestrooi met de feta. Serveer lauwwarm.

 


Pompoensoep

Nodig:
1 kleine pompoen of een stuk van 1 kg (is dus inclusief pitten)
1,5 l groentebouillon (van tablet)
3 eetl. Olijfolie
350 g winterwortel, geschrapt en in stukken
2 uien, gepeld en in stukken
1 theel. chilipoeder
1 theel. gemalen komijn (djinten)
zout en versgemalen peper
125 ml demi crème fraîche
2 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries) of ½ eetl. gemalen koriander (ketoembar)

Voorbereiding:
Was de pompoen onder stromend water.
Halveer hem en schep de zaadjes uit het vruchtvlees.
Snijd de pompoen met schil (want deze is eetbaar) in stukken.
Verwarm de groentebouillon.

Doen:
Verwarm de olijfolie in een soeppan.
Bak hierin de pompoen, wortel en ui circa 5 minuten.
Schep regelmatig om.
Schep chilipoeder, komijn en zout en peper erdoor.
Giet de bouillon erbij en kook de soep in circa 20 minuten gaar. Pureer de soep.
Schep de crème fraîche erdoor en strooi de koriander erover.

 


Spruitjes met champignons

Nodig:
500 g spruitjes
150 g kastanjechampignons
100 g pancetta (of ontbijtspek)
2 sjalotjes
1 knoflookteen
1 flinke el mosterd
scheutje slagroom
zout & peper uit de molen

Doen:
Maak de spruitjes schoon.
Kook ze in gezouten water in ongeveer 10-12 minuten nét gaar, prik even na 10 minuten met een vork.
Knip of snij de pancetta in stukjes en bak zachtjes uit in een koekenpan of braadpan.
Pel en snipper de ui en doe erbij, samen met de knoflook uit de knijper.
Fruit zachtjes.
Snij de champignons in plakjes en voeg toe.
Laat alles 5 minuten zachtjes fruiten terwijl de spruitjes gaar koken.
Voeg op het laatst de mosterd toe en een scheutje slagroom. Roer goed door elkaar.
Giet de spruitjes af en schep erdoor.

Tip: lekker bij (herten)biefstukjes, saucijsjes, kip uit de oven.

 


Uientaart

Nodig:
Ca. 800 g (rode uien)
Scheut olijfolie
Zout, peper,
1 volle eetlepel bruine basterdsuiker
evt. klein scheutje rode port
mespunt tijm
1 rol bladerdeeg (koelvak ca. 230 g)
100 g geraspte belegen Goudse kaas
1 eidooier
200 g zachte geitenkaas

Doen:
Pel en snipper de uien.
Verwarm een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin op niet te hoog vuur de uisnippers zacht.
Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de basterdsuiker.
Fruit ca. 15 minuten tot de snippers zacht zijn.
Voeg eventueel halverwege een klein scheutje port toe.
Breng op smaak met tijm. Verwarm intussen de oven voor op 200-220 °.
Leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat. Prik een aantal malen met een vork in.
Roer de eidooier los en bestrijk hiermee de rand van het deeg (ca. 1,5 cm).
Bestrooi het deeg (ei-rand vrij laten) met de geraspte kaas.
Schep hierop het gefruite uimengsel. Bak de taart in de oven in ca. 20 minuten gaar.
Neem uit de oven en verkruimel de geitenkaas hierboven. Laat kort uitdampen en snijd in punten.

Bron: Jannie van der Heyden

 


Veldsla stamppot

Veldsla-200Nodig:
1 kg aardappelen
500 gram veldsla
2 uien
1 ons geitenkaas
melk, peper, zout, klontje boter

Doen:
Aardappelen schillen, koken en afgieten.
De uien in ± 10 minuten zachtjes fruiten.
Met melk, peper, zout en een klontje boter puree maken.
De uien en de stukjes geitenkaas er door roeren.
Tot slot nog even op halfhoog vuur de veldsla erdoor roeren, zodat het iets gaart, maar nog knapperig blijft.

Tip:
Ook heerlijk om er nog gedroogde tomaatjes door te doen.
Of in plaats van geitenkaas uitgebakken spekjes.
Of samen…

 

Zoek een herfst recept