Ber in zijn nieuwe wereld van zaaien en schoffelen tot oogsten en opeten.

Ber in zijn nieuwe wereld van zaaien en schoffelen tot oogsten en opeten.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:berichten

De nieuwe wereld van schoffelen, hakken en wieden.

Zwaanshoek is een dorpje in de Haarlemmermeer. Via mijn broer ben ik daar terecht gekomen. Ik had nog nooit op een boerderij gewerkt en er ging een complete nieuwe wereld voor mij open.

Ik had 40 jaar bij ING gewerkt, waarvan een groot aantal jaren als bedrijfsjournalist bij de afdeling Interne Communicatie. Na mijn vervroegde pensionering in 2007, kwam ik al snel bij de redactie van VSI Info terecht en werd later ook hoofdredacteur. Eind 2016 ben ik er mee gestopt en kreeg ruimte in mijn agenda om eindelijk vrijwilligerswerk te gaan doen.

Die eerste dag op de Landyn kan ik me nog goed herinneren. Ik kreeg een rondleiding wat er allemaal werd verbouwd op het land en in de kas en maakte kennis met andere vrijwilligers en diverse zorgmedewerkers. Nooit bij stil gestaan wat er allemaal komt kijken voordat een biologisch product in de winkel ligt!

Dat begint uiteraard met planten van zaden en daarna is het schoffelen, hakken, wieden, enz. Er wordt dus absoluut niet gespoten! Consequentie is dat het zeer arbeidsintensief is en er veel handmatig gewerkt moet worden. Ik vind het heerlijk om buiten te werken en eerlijke producten te zien groeien.

De onderlinge sfeer tussen vrijwilligers, eigenaars en zorgmedewerkers is uitstekend en dat vind ik erg belangrijk. Dat werkt veel prettiger. Nu bijna twee jaar later ken ik het verschil tussen diverse aardappelsoorten, bonen, vergeten groentes en tussen een courgette en een aubergine.

Op de woensdagochtend en de gehele donderdag ben ik altijd van de partij op deze unieke boerderij, die gevestigd is aan de Spieringweg 1228 2136 LR Zwaanshoek. Het is zeker een bezoekje waard, omdat de producten in de eigen winkel worden verkocht.

Meer informatie is ook te vinden op www.delandyn.nl

 

print